ΣΧΟΛΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ - ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

Το τμήμα της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής στα Καλάβρυτα (με έδρα το Αίγιο) δημιουργήθηκε το 2000 με πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ.κ. ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ και στεγάζεται στους φιλόξενους χώρους του Διακονικού Κέντρου του Καλλιμανοπουλείου Ιδρύματος. Η οργάνωσή του οφείλεται στο Μουσικοδιδάσκαλο κ. Βασίλη Μπίκο, την ψυχή της Σχολής μας, το Διευθυντή της Σχολής κ. Παναγιώτη Αχιλλιά καθώς και στον καλλιτεχνικό Δ/ντή κ. Γρηγόρη Κακούρη.

Σκοπός του παραρτήματος είναι η διάδοση της Βυζαντινής Μουσικής στην επαρχία Καλαβρύτων και κατόπιν η στελέχωση των αναλογίων με καταρτισμένους ιεροψάλτες. Να τονιστεί ότι το πρόβλημα της εξεύρεσης ικανού ιεροψάλτου είναι κοινή αγωνία όλων των κληρικών της επαρχίας Καλαβρύτων και για το λόγο αυτό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας προέβη σε τούτη την κίνηση.

vyz_mou_vas_kalΣτην έως σήμερα επιτυχή λειτουργία της Σχολής έχουν αποφοιτήσει πολλοί μαθητές οι οποίοι και επάνδρωσαν τα αντίστοιχα αναλόγια στην Ι.Μ.Μ. Σπηλαίου, στο Σκεπαστό, στο Μάνεσι, στη Γουμένισσα, στο Δροσάτο, στα Καλάβρυτα.

Επιθυμώντας να διαδοθεί και να ακουστεί η Βυζαντινή Μουσική και σε περιοχές πιο απομακρυσμένες σε σχέση με τα Καλάβρυτα, μαθητές της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής και άλλοι ιεροψάλτες καταγόμενοι από την επαρχία μας, σχημάτισαν το Σύλλογο Ιεροψαλτών επαρχίας Καλαβρύτων «Ο Κωνσταντίνος Πρίγγος» που αριθμεί περισσότερα από 25 μέλη και διευθύνεται από τον Πρωτοψάλτη του Καθεδρικού Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Καλ/των κ. Βασίλη Καλογερόπουλο.

Καθηγητής στο τμήμα Βυζαντινής Μουσικής στα Καλάβρυτα είναι ο κ. Βασίλης Καλογερόπουλος.